MAGNEZIJUM BIKARBONATNA VODAMAGNEZIJUM BIKARBONATNA VODA- Spravljanje

   Apsorpcija magnezijuma u bikarbonatnom obliku je najveća i oko 10 puta je veća nego u bilo kom drugom.

    Magnezijum bikarbonatne vode sa visokim sadržajem magnezijum i bikarbonatnog jona već su dugo priznate zbog svojih lekovitih svojstava.    Magnezijumom bogate mineralne vode se lako absorbuju i imaju značajne lekovite prednosti ne samo zbog sadržaja magnezijuma već i zbog prisustva bikarbonatnog jona koji pomaže neutralizaciju stomačne kiseline kao i karbonatnih kiselina koji se formiraju tokom metabolitičnih procesa u organizmu. Mnoge studije dokazuju da povećano uzimanje bikarbonata može pomoći u sprečavanju gubitka stolice, kod stomačnih tegoba, povećane kiseline, čira, sprećava bolove od grčenja mišića, gubitak koštane mase, sprečava zakrečavanje krvnih sudova, obezbeđuje ravnomeran rad srca. Kod žena ublažava tegobe tokom i post menstrualnog ciklusa, podmlađuje ceo organizam.

    Recept je baziran na hemijskoj reakciji : Mg(OH)2 + 2CO2 ---> Mg(HCO3)2  i izvodi se prosto u domaćinstvu upotrebom našeg Magnezijum Mleka sa Soda- kiselom vodom.
  1. Ohladite 1 litar Soda vode ili kisele vode u frižideru.
Najbolja je soda voda (obična voda koja se sodira) za pravljenje špricera. Može se nabaviti kod Sodađija po ceni oko 15 din/ lit. Ako vam to nije dostupno kupite običnu kiselu-gaziranu vodu u prodavnici, ali obratite pažnju da sadržaj  ugljen dioksida bude što veći.
  1. Promućkajte dobro bocu našeg Magnezijum Mleka, izmerite 45 ml. (3 velike kašike).
3.      Izvadite bocu soda vode iz frižidera, polako bez mnogo mućkanja i otvorite pažljivo da minimalizujete gubitak CO2. Kada se penušanje  smiri polako dodajte naše Magnezijum Mleko koje je prethodno dobro promučkano. Brzo vratite poklopac na bocu i žestoko protresite za pola minuta. Tečnost će se zamutiti. Posle oko pola sata tečnost će se izbistriti i nerastvoreno magnezijum mleko će pasti na dno. Ponovite isti postupak još jedanput: Žestoko protresite bocu za 30 sec. i ostavite da se izbistri za oko pola sata. Za to vreme bi trebalo da je sav magnezijum hiroksid izreagovao i prešao u jonski magnezijum i bikarbonatni oblik. Ako je koncentracija soda ili kisele vode nešto niža, na dnu boce će ostati neizreagovanog magnezijum hidroksida. Talog slobodno ignorišite, nije štetan za zdravlje. Stavite bocu u frižider za oko 2-3 sata ili duže. Dobili ste 1 litar koncentrovane Magnezijum bikarbonatne vode (koncentrat ) koja ima aproksimativno 1500 mg magnezijuma i 7500 mg bikarbonata. Koncentrat  čuvajte u frižideru do upotrebe.
  1.  Jednostavno dodajte 100 ml koncentrata  u 900 ml soka, bilo gaziranog ili negaziranog. Ukus je divan i efekat izvanredan (iz iskustva) ili bistre i prokuvane nehlorisane hladne vode. Nikako ne koristite hlorisanu vodu. Sada bi pitka magnezijum bikarbonatna voda trebalo da sadži aproksimativno 150 mg Mg i 750 mg bikarbonata, pH 8+. Tako je posao završen. Pa nazdravlje.
UPUTSTVO: U početku konzumirajte manje količine soka ili vode dnevno i postepeno povećavajte tako da posle mesec dana možete piti do 2 litra dnevno. Ne zaboravite da je apsorpcija magnezijuma oko 10 puta  veća u bikarbonatnom obliku nego u bilo kom drugom.